diumenge, 26 de febrer del 2012

Il·lusió

Fa alguna setmana, estant al llit, em va venir al cap aquesta paraula i els seus diferents significats, i vaig decidir que un dia havia de reflexionar entorn les seves possibilitats, ja que resulta si més no curiós que ens facin il·lusió tantes coses, i que no sapiguem ben bé què és una il·lusió. Avui m'he decidit a fer-ho.

Moltes vegades diem que alguna cosa ens fa molta il·lusió, o ens il·lusionem, sense adonar-nos-en, amb diferents aspectes de la nostra vida. Ens pot fer il·lusió veure aquella pel·lícula al cine, comprar un nou producte, visitar aquell lloc, un projecte, una feina, una relació... Cadascú s'il·lusiona amb aquelles coses que les seves preferències, desitjos, sentiments i emocions li recomanen que valen la pena, o que poden estar bé per intentar acostar-nos una mica més a la paraula sovint impossible, la felicitat. Ens encoratgem seguint la il·lusió que ens fa creure que coses aparentment impossibles poden ser possibles, o també hi ha coses insignificants que fem sense més, simplement perquè "ens fa il·lusió" fer-ho.

Ara bé, sovint els nostres sentits, el nostre cervell, és incapaç de distingir quin dels significats d'il·lusió estem experimentant. Podria ser que allò que tant anhelem sigui tan sols un "error dels sentits o de l’esperit que fa prendre per realitat l’aparença", un "engany degut a una falsa aparença". Podria ser que ens estiguéssim enganyant a nosaltres mateixos. Il·lusió és una "esperança sense fonament real", allò que ens agradaria que passés, però que mai passarà. Tenim l'esperança d'aconseguir alguna cosa, que succeeixi allò que desitgem, però que mai serà real. Ens fa il·lusió, sentim il·lusió, però tot i així mai podrà ser. No obstant, el sentiment d'il·lusió també pot ser un "engrescament que s’experimenta amb l’esperança o la realització d’alguna cosa". De vegades ens fan il·lusió coses, fets, aconteixements, que passaran, que tenim per segur, que sabem que passaran. En aquell moment la il·lusió esdevé alegria, ens aproximem a la felicitat, gaudim d'una il·lusió complerta, ja sigui un fet més o menys important.

Per anar acabant, val la pena fixar-se en què la il·lusió té més possibilitats de convertir-se en un no res que no pas en una realitat tangible. Puc concloure, per tant, segons els significats d'aquesta paraula, que tenim més il·lusions que mai es compliran, que no pas d'altres que un dia acabin sent reals. 

Tot i així, val la pena il·lusionar-nos, val la pena somiar tant en allò que sabem que arribarà, com en allò que tan sols té algunes possibilitats o fins i tot si pot ser que mai arribi. D'il·lusions també es viu diuen, tot i el risc de convertir-nos en il·lusos, persones enganyades per aquelles il·lusions que, malauradament, acabin convertint-se en fum.

PD: les definicions entre cometes han estat extretes del DIEC2

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada